Hoogste mobiele torenkraan in België voor Gheysens

Deze week werd een nieuwe mobiele bouwkraan  type Liebherr MK 140 geleverd.

De mobiele torenkraan MK 140 is een compacte 5-asser, die in deze kraanklasse prestaties behaalt die tot vandaag voorbehouden waren voor de kranen uit de hogere asklassen.  Als 5-asser van max. 60t is deze nieuwe kraan niet gebonden aan spertijden. In transporttoestand meet de MK 140 slechts 16,0 m met aan boord een gieklengte van 60 m. 0°, 15°, 30° en 45° zijn standaard giekstanden.

Uniek in België is de mogelijkheid voor het traploos verstellen van de giek met last van -20° tot +70°, wipmodus genaamd. Hierbij wordt 1 streng van de hijskabel over de punt van de giek geleid.

Dit resulteert in een maximale haakhoogte van 94.4m!

Vergeleken met een conventionele telescoopkraan is deze unieke mobiele torenkraan veel sneller hijsklaar en benodigd ook geen bijkomstige transporten van extra giekdelen.

De kraan heeft naast haar eigen krachtbron ook de mogelijkheid voor een externe stroomaansluiting op de werf.  Verder is deze machine uitgerust met werkbereikbegrenzing, draadloze afstandsbediening met terugmelding en werfverlichting op de toren en in de giek. De aandrijving met frequentieomvormer biedt traploze snelheidsregeling voor hijsen en zakken, met positioneermodus : MICROMOVE.